Hovrätten frikänner polis från våldtäkt

I tingsrätten dömdes polismannen till ett och ett halvt års fängelse för en våldtäkt som enligt åklagaren skulle ha ägt rum på Smögen, för flera år sedan.

Nu river hovrätten upp domen, och frikänner mannen.

Det var när polismannen patrullerade i tjänst på Smögen, för flera år sedan, som han träffade och stämde träff med den kvinna som senare skulle anmäla honom för våldtäkt. 

Hon och hennes kompisar befann sig i en bostad tillsammans med mannen, men det var när kompisarna gick ut för att röka som han – enligt kvinnan – tvingade sig på henne. 

I tingsrätten dömdes mannen till fängelse i ett och ett halvt år. I domen konstaterades att målsäganden ”gett ett mycket trovärdigt intryck”, och att hennes berättelse fått stöd av vittnen som i förhör återberättat vad kvinnan berättat för dem direkt efter händelsen.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Han har medgett att han befunnit sig på platsen, men att han ”bara har vaga minnen från kvällen”. Han minns däremot att han inte gjort någonting mot kvinnans vilja.

Hovrätten: För många frågetecken

När polisen förhörde honom hade han dock svårt att minnas målsäganden när han fick se en bild på henne:

– Det är bara helt blankt alltså det är det jag kä…. Jag känner inte igen henne och jag kommer inte ihåg…

Hovrätten väljer nu att gå på polismannens linje. De anser, som tingsrätten, att kvinnan lämnat ett trovärdigt intryck, men att det finns för många skillnader mellan hennes berättelse och de olika vittnenas. De poängterar också att lång tid har gått sedan den åtalade våldtäkten ska ha ägt rum, och att ”uppgifter och minnesbilder som målsäganden har redovisat måste värderas med försiktighet”. 

Man anser därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att en våldtäkt har ägt rum, och väljer därför att frikänna mannen.

Chefsrådmannen, alltså hovrättens domare som också är avdelningschef, ville däremot döma polismannen för våldtäkt. Han anser att kvinnans berättelse får stöd av vittnesmålen. Även den skriftliga bevisningen, menar chefsrådmannen, i form av sms mellan målsäganden och en bekant till henne, stöder hennes version.

Polismannens advokat Sofia Hansson säger dock:

– Min klient är mycket nöjd med domen. Det har varit en långdragen process som nu äntligen är över. Hovrätten har kommit fram till ett korrekt domslut.