Vattnet i kranen var förgiftat – men det visste inte de tusentals människor i Kallinge som drack det dagligen och som nu lever med giftet i sina kroppar.
Högsta domstolen fastslår nu att de drabbade har rätt till skadestånd.
– Rättvisa är ingenting man får, det är något man skapar, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.
I dag fick en nästan tio år lång rättsprocess sitt slut. Högsta domstolen dömer till fördel för de omkring 150 personer som kämpat för att få rätt till skadestånd efter att ha fått sitt dricksvatten förgiftat.
– Det här har verkligen varit en David mot Goliat-fajt. Det är verkligen den lilla människan mot de stora jättarna, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.
Han beskriver känslan efter domen som en ”fantastisk lättnad”.
– Det är en stor sten som släppt. Vi kommer att fira hela dagen.
Det var 2013 som det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik upptäckte höga halter av PFAS i dricksvattnet. PFAS är högfluorerade kemikalier som påverkar organ, försämrar immunförsvaret och kopplas till cancer.
Godkänt gränsvärde är 4 nanogram per liter vatten, det uppmätta värdet i kranvattnat var 10 380 nanogram per liter.
Boende i Kallinge och Ronneby hade då druckit vattnet under flera års tid.
Orsaken till förgiftningen var att det i närheten av kommunens vattenverk sipprade ut brandskum på försvarets brandövningsplats som tagit sig ner i grundvattnet.
När det uppdagades gick de drabbade samman och stämde vattenbolaget.
Striden har stått kring om det kan klassas som personskada att ha fått förhöjda PFAS-värden i blodet. Flera av de som står bakom stämningen har blivit allvarligt sjuka. Sedan PFAS-föreningen bildades för snart tio år sedan har samtliga sex styrelsemedlemmar blivit sjuka. Fyra har drabbats av cancer och två har problem med sköldkörteln, sjukdomar som båda kan kopplas till PFAS. En av styrelsemedlemmarna gick bort i cancer 2018.