Åklagaren: Olof K ska inte begäras hem av Sverige

Olof Gustafssons mål är att få sitta i svenskt fängelse så han ska slippa dömas till ”2050 år” för de misstänkta brottshärvorna i USA. 

Därför har han polisanmält sig själv för grovt bedrägeri i Sverige – men planen går sannolikt i stöpet. 

– Det borde vara USA som ligger bäst till om de har skickat en framställan, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Svensken Olof Gustafsson, 30, har gjort sig ökänd genom att förvalta den ihjälskjutne, colombianske knarkbaronen Pablo Escobars varumärke och eftermäle som vd för bolaget Escobar Inc. 

Sedan december förra året sitter han häktad i Spanien. Begärd utlämnad till USA av amerikanska skatteverket IRS för smuggling, penningtvätt och bedrägeri. 

DETTA HAR HÄNT

• Den 4 december genomförde spansk polis, tillsammans med federala agenter från det amerikanska skatteverket, en razzia mot Olof Gustafssons bostad i Malaga.

• Efter att ha varit i huset i sex timmar ska polisen ha beslagtagit bland annat klockor, smycken, datorer och telefoner.

• Amerikanska Skatteverket anklagar Escobar-vd:n för att ha lurat hundratals personer på mobiltelefoner och vill se honom utlämnad

• Enligt Gustafssons advokat riskerar han 2050 år i amerikanskt fängelse.

• Nu erkänner Olof Gustafsson grovt bedrägeri i Sverige – i hopp om att bli utlämnad.

För att slippa bli utlämnad till USA där ett saftigt fängelsestraff sannolikt väntar så har svensken i samråd med sin advokat, Sebastian Scheiman, kommit på en ny strategi, vilket Expressen rapporterade om under lördagen. 

Advokaten har fått i uppdrag att polisanmäla Olof Gustafsson för grovt bedrägeri, som Gustafsson har erkänt, i Sverige. 

Förhoppningen är att en åklagare ska starta en förundersökning och begära honom utlämnad till Sverige så han slipper amerikanskt fängelse.  

– Ja, så enkelt är det. Han inser att han hellre blir dömd i Sverige och får ett rimligt straff än att sitta 2050 år i USA, sa Sebastian Scheiman till Expressen.

Sverige riskerar att förlora mot USA

Planen riskerar dock att gå i baklås enligt Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uppsala som tidigare jobbat med överlämningsärenden vid Internationella åklagarkammaren. 

– Först måste personen bli häktad i sin utevaro i Sverige. Med det häktningsbeslutet som grund kan åklagaren utfärda en europeisk arresteringsorder som i sådana fall skickas till Spanien. Sedan ska Spanien hantera den. Och då har man konkurrerande framställningar från Sverige och USA, säger Magnus Berggren. 

I Olof Gustafssons fall drar sannolikt USA det längsta strået.

– Det är ju upp till Spanien, det är där personen finns och det är de spanska myndigheterna som beslutar. Men en princip har varit att den första framställan är den som ska prioriteras. Så det borde vara USA som ligger bäst till om de var först på bollen och redan har skickat en framställan i ärendet, säger Magnus Berggren.  

Kan begäras utlämnad från USA: ”När de är klara”

Magnus Berggren har tidigare hanterat ärenden där Sverige har konkurrerat med andra länder om utlämningar. 

Vilket land har vunnit då? 

– När jag har varit med om det så har den staten som begärt först vunnit. Men sedan finns det inget som hindrar att när en person väl utlämnas eller överlämnas till en annan stat och de är klara med honom så kan vi begära honom utlämnad därifrån. Ett sådant scenario finns också.