Två poliser döms till fängelse för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt.
En av poliserna döms för grovt tjänstefel för att ha förmått en ung person att agera informatör i ett kriminellt nätverk, efter att hans tidigare informatör dödats.
Tillsammans var polismännen åtalade för en rad brott, däribland grovt narkotikabrott – som de inte dömdes för.
De två polismännen, en äldre och en yngre, har tillsammans stått åtalade på åtta punkter, bland annat för att olovligen ha tagit emot, transporterat, förpackat och förvarat en större mängd narkotika.
Åtalet mot polismännen gällande grovt tjänstefel har handlat om att de på olika sätt åsidosatt vad som gäller för deras uppgift som polismän. Åklagaren har bland annat gjort gällande att polismännen inte har rapporterat narkotika som de tagit i beslag till Polismyndigheten, att de förstört bevismaterial och inte rapporterat brott. Den äldre av polismännen var åtalad för att ha förmått en ung person att infiltrera ett kriminellt gäng för att ge information till polismannen.
Den äldre av polismännen döms nu av Södertörns tingsrätt för två fall av grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i två år.
Den andra polismannen, som är yngre, döms för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i ett år och sex månader. Han frias på en åtalspunkt, ringa narkotikabrott.
Värvade ung person till informatör
Många av detaljerna i åtalet har varit sekretessbelagda, men av stämningsansökan framgick att den äldre polisen misstänktes ha försökt påverka en person till att infiltrera och ge information om brottslig aktivitet i ett kriminellt nätverk, trots att det fanns en hotbild mot personen som innebar risk för dennes liv eller hälsa. Det här skedde efter att polismannens tidigare informatör dödats.
Han ska även ha förmått personen att ha sin mobil påslagen för att vara kontaktbar av det kriminella nätverket.
Tingsrätten skriver i domen att det är en försvårande omständighet att polismannen har ”påverkat en mycket ung person att återgå till ett kriminellt nätverk och därmed riskerat att hen utsätts för stor fara.”
Polismannen har förespeglat att han kunnat hjälpa personen om hen skulle råka illa ut, trots att det har medfört en betydande risk för personens säkerhet, skriver tingsrätten. Utredningen har visat att han begått gärningen med uppsåt, och hans agerande innebär att han missbrukat sin ställning som polisman och orsakat fara för personens liv och hälsa, därför bedöms brottet som grovt.
Frias från grovt narkotikabrott
– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot polismännen har varit stark. Det är klarlagt att de åsidosatt vad som gällt för dem som poliser genom det sätt de har hanterat narkotikan på. Det är även klarlagt att de röjt hemliga uppgifter, säger domaren Tord Pettersson, ordförande i målet i ett pressmeddelande.
En viktig fråga i målet har enligt tingsrätten varit hur polismännens hantering av narkotikan som de tagit i beslag utan att rapportera till Myndigheten ska bedömas. Åklagaren har i första hand begärt att polismännen ska dömas för grovt narkotikabrott och i andra hand för grovt tjänstefel. Domstolen friar polismännen för grovt narkotikabrott men dömer dem för grovt tjänstefel istället.
– Det huvudsakliga skälet för tingsrättens bedömning är att det har rört sig om ett polisiärt beslag och att hanteringen skett i tjänsten och inte för något privat ändamål, säger Tord Pettersson.
Åtalen har varit omfattade av sekretess
Rättegången har hållits bakom stängda dörrar, och domen meddelades efter att ha blivit uppskjuten tre gånger.
Poliserna, som är i 50- och 30-årsåldern, häktades 22 september förra året men släpptes ur häktet några dagar efter att huvudförhandlingen avslutades i februari och har nu varit på fri fot i en månad.
– De båda polismännen fälls till ansvar för mycket allvarlig brottslighet. Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara. Samtidigt har tingsrätten beaktat att polismännen sannolikt kommer att bli av med arbetet, säger Tord Pettersson, ordförande i målet.
Narkotika förvarades i kassaskåp
Vad för slags narkotika polismännen ska ha hanterat, förpackat och förvarat har varit sekretessbelagt, men bilder ur förundersökningen visar vitt pulver i fem påsar.
En del av narkotikan hittades enligt förundersökningen i ett kassaskåp hemma hos den yngre polisen.