Allt fler åtalas för muta

Sedan 2020 har Sverige bevittnat en markant ökning av åtal för mutbrott, med en nästan tredubbling av fallen. Detta enligt en rapport från Institutet Mot Mutor (IMM), som lyfter fram en växande medvetenhet och aktivare bekämpning av korruption och mutbrott i landet. Under det gångna året registrerades 96 åtal för sådana brott, jämfört med 38 åtal under 2020. Av dessa åtal från 2023 ledde 77 procent till en fällande dom, där dagsböter oftast var den dominerande påföljden.

Särskilt anmärkningsvärt är att transport- och fordonssektorn utmärker sig som särskilt utsatt för mutbrott. Enligt IMM:s rapport stod denna sektor för 32 procent av alla mutbrottsdomar under 2023. Brotten spänner över ett brett fält av aktiviteter, från elever som försöker köpa sig fria från olika former av examinationer inom trafikskolor, till besiktningsinspektörer som godkänner fordon utan att faktiskt ha kontrollerat dem.

Ordningsmakten är en annan sektor som har varit föremål för mutbrott, vilket placerar den som nummer två på listan med totalt åtta domar under 2023. Dessa fall belyser problematiken med korruption även inom de strukturer som ska bekämpa brottslighet.

Den övervägande majoriteten av de mutbrott som ledde till fällande dom under 2023, nämligen 97 procent, involverade kontanter. Detta pekar på kontanters fortsatta roll som det föredragna mediet för korrupta transaktioner.

IMM:s rapport och dess slutsatser understryker betydelsen av fortsatta ansträngningar för att höja medvetenheten om och bekämpa korruption och mutbrott i Sverige. Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare på IMM, betonar att den markanta ökningen av åtal för mutbrott är ett tecken på att medvetenheten och viljan att agera mot dessa brott ökar i det svenska samhället.

Sverige har länge betraktats som ett av de minst korrupta länderna i världen enligt olika internationella mätningar. Men den senaste utvecklingen, som rapporten från IMM visar, påminner om att inget samhälle är immunt mot utmaningarna med korruption och att kontinuerligt arbete är nödvändigt för att upprätthålla och stärka integriteten i samhällsinstitutioner och näringsliv.