Hemtjänstanställd dömd till fängelse för grov våldtäkt

En hemtjänstanställd man i 25-årsåldern döms för grov våldtäkt till sex år och sex månader i fängelse.

– Målsägande har varit särskilt skyddslös, säger kammaråklagare Kristin Andersson.

Domen kommer sannolikt att överklagas.

Som DN tidigare rapporterat stod mannen åtalad, misstänkt för att i februari ha utsatt en av Luleå kommuns omsorgstagare för grov våldtäkt. Domen meddelades på fredagen, omedelbart efter avslutad rättegång i Luleå tingsrätt. Mannen döms även för grov stöld sedan polisen hittat smycken i hans hem.

Mannen har, enligt åtalet, använt sin nyckeltagg för att ta sig in till kvinnan som han sedan har utsatt för grov våldtäkt.

– Jag gjorde gällande att den åtalade har utnyttjat sin ställning och på så vis berett sig tillträde till målsägande. Sedan har omständigheterna varit sådana att målsägande har varit särskilt skyddslös, säger kammaråklagare Kristin Andersson till DN.

Mannen nekade i polisförhör först till misstankarna. När han ställdes inför teknisk bevisning i form av dna ändrade han sin berättelse, uppger Kristin Andersson. Då hävdade han i stället att kvinnan tagit initiativ till samlag.

– Jag menade i förhandlingen att det var en efterhandskonstruktion och den bedömningen delade tingsrätten, säger Kristin Andersson.

Mannen döms till fängelse i sex år och sex månader och ska, enligt tingsrätten, betala 372 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan. Efter avtjänat fängelsestraff ska han, enligt domen, utvisas ur Sverige på livstid.

– Jag är nöjd med domen. Den åtalade blev dömd i enlighet med stämningsansökan och den påföljd som jag hade begärt, säger Kristin Andersson.

Mannen har tre veckor på sig att överklaga till hovrätten.

– Han är jättebesviken. Vi har ännu inte inte tagit definitivt beslut men med största sannolikhet kommer det att överklagas, säger Linnea Lindkvist, försvarsadvokat.

När händelsen blev känd i februari gjorde Luleå kommun en anmälan enligt Lex Sarah, till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är fruktansvärt, det här får inte hända i vår verksamhet. Det är jättehemskt att det har skett, säger Rebecca Sterbäck, tillförordnad områdeschef i Luleås hemtjänst, till tidningen NSD.

Socialförvaltningen går nu igenom rutinerna för de anställdas möjligheter att ta sig in i de äldres bostäder, rapporterar NSD.

– Vi håller på att jobba med det. Det är det här med behörighetsstyrningen på nycklarna, det är det vi jobbar med, säger Rebecca Sterbäck till tidningen.