Lantbrukaren: Därför ska du köpa svensk mat

Framtiden för svenskt lantbruk ser ljus ut. Det anser Sara Staffare Granqvist som driver en verksamhet med mjölkfår och jordbruk.

– Någonstans på vägen har vi nästan glömt bort att maten är ytterst essentiell för vår överlevnad, säger hon.

Familjen Staffare etablerade sig i en gammal bruksmiljö utanför Hällefors 1987. Idag bedriver de verksamhet med jordbruk, ostfriesiska mjölkfår, gårdsmejeri och besöksverksamhet med ostcafé och bondgårdsbistro. De producerar också den klassiska långlagrade fårosten ”Bredsjö Blå”.

– Den har blivit lite av en klassiker inom svensk småskalig osttillverkning. Idag säljer vi den till restauranger och butiker runtom i landet, men också hemma på gården i Bredsjö, säger Sara Staffare Granqvist.

SPONSRAD LÄNK: Fem skäl att välja svenska råvaror. Läs mer här!

Ett viktigt bidrag

För två år sedan tog hon över gården och företaget från sina föräldrar tillsammans med sin man Carl Johan. Sara Staffare Granqvist ser ljust på framtiden och ser sin verksamhet som ett viktigt bidrag till att hålla sin hembygd levande – och som en självklar pusselbit i livsmedelsproduktionen.

– Man ska inte glömma att mat är en överlevnadsfråga för oss. Alla behöver äta, men alla bör också köpa svensk mat. För att kunna producera livsmedel och driva våra företag i hela landet så måste skolan, vården och samhällets infrastruktur rulla på, säger hon.

En del av samma stora maskineri”

Sara Staffare Granqvist betonar att detsamma gäller för livsmedelsproduktionen. Hon menar att den måste vara stark och säker.

– Utan den är övriga delar i samhället väldigt sköra. Vi är alla en del av samma stora maskineri, säger hon och hoppas att deras resa ska inspirera fler att ta steget in i branschen.

SPONSRAD LÄNK: Här är månadens bonde. Läs mer om livet på gården!

”Våra får håller landskapet öppet”

Makarna lyfter även fram hur viktigt det är att hålla landskapen öppna och landsbygden levande.

– Många jordbruk i skogs- och mellanbygder har försvunnit och ersatts med granskogar sedan mitten av 1900-talet. Hade inte våra får betat och vi bedrivit vårt jordbruk här, så hade den hade nog blivit en stor granskog. Våra får håller landskapet öppet, säger Sara Staffare Granqvist.

SPONSRAD LÄNK: Svenskt lantbruks storhetstid ligger framför oss. Läs mer här!