När du försöker gå ner i vikt är det lätt att hamna i ofördelaktiga tankemönster som sätter krokben för dina framsteg. Här är fyra vanliga tankevurpor som kan hindra dig från att nå ditt mål – och dietisten Josefine Jonassons tips för hur du kan bryta dem.
Få hjälp att nå din målvikt – bli medlem i dag!
1. ”Nu är dagen ändå förstörd”
En av de vanligaste tankevurporna när det gäller viktnedgång är en allt-eller-inget-inställning, där man tycker att man lika gärna kan ge upp om det inte blir perfekt. Råkar man ta en bulle till kaffet kan man lika gärna beställa en pizza till middag också, eftersom man redan tycker sig ha ätit för mycket.
Tänker man vid minsta snedsteg att man lika gärna kan börja om ”i morgon” – eller kanske rentav ”på måndag” – blir det också lätt att man måste ”passa på” att trycka i sig så mycket som möjligt innan den strikta kosthållningen återupptas.
Det kan leda till ett destruktivt ätande som i längden resulterar i vad Josefine kallar ”what the hell”-kilon. Istället för att njuta av god mat har man överätit på grund av dåligt samvete över sin bristande disciplin.
En sundare och mindre svart-vit inställning är att direkt återgå till sin hälsosamma matplan, även om man tycker sig ha ”fuskat”.
– Du kan alltid börja om, du får hela tiden en ny chans, säger Wellobe:s dietist Josefine Jonasson.
Få ditt personliga kostschema i dag!
2. ”Jag får inte lämna mat”
Många har föreställningen att man måste äta upp allt på tallriken, oavsett om man faktiskt är hungrig eller inte. I själva verket bör man aldrig tvinga i sig mat när man redan är mätt, särskilt inte om man har som mål att gå ner i vikt.
Självklart ska man försöka undvika att kasta mat i soporna, men orkar man inte äta upp allt kan man göra en matlåda av det som blivit över och ställa in i kylen eller frysen. Även på restaurang kan man be att få ta med sig resterna hem.
3. ”Det är otrevligt att tacka nej”
Sociala sammankomster kan vara en utmaning när man försöker äta hälsosamt. Det kanske känns som att det är oartigt att inte ta av den nybakade kakan som serveras eller att avstå från efterrätten. Men det finns trevliga sätt att tacka nej – och dessutom är det inte säkert att någon ens märker att du inte tar av tårtan på en större tillställning.
– Du ska aldrig äta för någon annans skull. Du behöver inte ta ansvar för hur någon annan mår. Om du däremot verkligen vill smaka behöver det inte vara fel att ta en bit. Men det ska vara ditt eget beslut, säger Josefine.
4. ”Jag förtjänar att unna mig”
Kanske vill du fira en framgång med något gott – eller muntra upp dig själv för att du mår dåligt. Men vad innebär egentligen att ”unna sig” och måste det nödvändigtvis handla om att något ätbart?
Vi firar och tröstar oss ofta med just mat och dryck, men det finns många andra saker man kan unna sig som inte påverkar midjemåttet.
– Man kan också tänka att ”jag unnar mig att äta bra mat”. Man kanske kan välja lite finare mat, som fortfarande är hälsosam, säger Josefine Jonasson.