När pandemi-döden spreds inne på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm slog vårdbiträdet Stine Christophersen larm i Expressen.
Cheferna varnade henne om uppsägelse på ett möte – något som Högsta domstolen nu slår fast var ett lagbrott. Det var under coronapandemin som Expressen rapporterade om brister på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Det var vårdbiträdet Stine Christophersen som berättade om problemen på boendet efter att flera personer dött när covid-19 spreds inne på avdelningarna.
– Vi skulle ju aldrig låta dem brinna upp där inne? Men att se den här febern sprida sig över en avdelning och skörda det ena offret efter det andra. Det är precis samma sak, sa Stine Christophersen till Expressen i maj 2020.
Efter avslöjandet kallades Stine Christophersen in på ett möte med Attendos chefer, där hon fick erinran om uppsägelse, vilket har skildrats i P1 Dokumentär.
Stine Christophersen spelade in samtalet, och nu slår Högsta domstolen fast att två chefer på Attendo brutit mot meddelarfriheten. De döms till dagsböter.
– I avgörandet har Högsta domstolen gjort klart att en arbetsgivare som meddelar en anställd en varning för att hon eller han har lämnat uppgifter till media, i vissa fall kan dömas för brott. Det spelar ingen roll vad arbetsgivaren kallar meddelandet. Det avgörande är om meddelandet förmedlar ett skarpt repressaliebudskap till den anställde, säger Christine Lager som var en av domarna i målet i ett pressmeddelande.
2017 instiftades en lag som ger anställda i vissa privata företag samma rätt att lämna uppgifter till medier som offentligt anställda har. Det är den lagen som de två cheferna nu döms för att ha brutit emot.