En man har dömts till tre års fängelse för att ha hållit sina barn borta från samhället i flera år. Göteborgs tingsrätt meddelade domen på måndagen. Mamman frias, medan en närstående kvinna döms till skyddstillsyn.
Barnen levde isolerat utan skolgång och vård
Föräldrarna undvek myndigheter genom att systematiskt flytta mellan olika kommuner. Barnen saknade skolgång, sjukvård och tandvård. I våras lyckades tre döttrar rymma från familjens bostad i Mellerud och kontaktade polisen. De berättade att de levt i en hederskontext och utsatts för våld i hemmet.
Alla barnen omfattades av LVU (Lagen om vård av unga), och vid omhändertagandet upptäcktes att de bar hemliga spårningssändare i sina kläder. Enligt åklagaren Oscar Johansson misstänks föräldrarna ha använt dessa för att kunna lokalisera barnen trots att de placerats på hemlig ort.
En lagändring som trädde i kraft sommaren 2024 innebär att det är straffbart att undanhålla ett barn under 15 år från LVU, något som påverkat fallet.
Upprepade adressbyten och ekonomiskt bidragsberoende
En granskning av SVT visar att familjen varit folkbokförd på 17 olika adresser i 13 kommuner sedan mamman blev gravid första gången. De elva äldsta barnen är nu LVU-placerade, medan ett tolfte barn bor på ett utredningshem.
Familjen försörjde sig genom bidrag. Mamman mottog barnbidrag och underhållsstöd på cirka 32 600 kronor per månad, enligt en personutredning från frivården. Hon har bott med pappan i 17 år, aldrig haft ett arbete och gått i särskild undervisning istället för vanlig skola.
Pappan har tidigare dömts till två års fängelse för grovt bedrägeri, efter att ha sålt fordon på Blocket som inte var hans. När brottet begicks saknade han både arbete och laglig inkomst, förutom föräldraförsäkring.
Den aktuella domen innebär att pappan nu får avtjäna tre års fängelse, medan de övriga inblandade får mildare påföljder.