Anställd på LSS-boende åtalas för flera våldtäkter

Under flera månader blev kvinnan utsatt för sexuella övergrepp på sitt LSS-boende.

Nu åtalas hennes kontaktperson för flera fall av våldtäkt.

– Det är beklagligt det som hänt, säger Ulla Sellgren, som är socialt ansvarig samordnare på utvecklingsenheten på Göteborgs stad. Det började med att den manliga kontaktpersonen ska ha kramat och pussat kvinnan på huvudet. Sedan gjorde han fler närmanden, som gjorde kvinnan ”rädd och skakig”. Kontaktpersonen ska sedan ha varnat kvinnan för att berätta för någon annan om det som hänt.

– Det blir inte bra för någon, sade han, enligt kvinnan. Mannen ställs nu inför rätta vid Göteborgs tingsrätt, åtalad för att under fyra månaders tid ha utsatt kvinnan för flera våldtäkter. Övergreppen begicks på det LSS-boende i Göteborg där kvinnan bodde och mannen arbetade. Händelsen blev känd för den övriga personalen i augusti i år, när en kollega till kontaktpersonen reagerade på mannens sätt att titta på kvinnan.

– Kollegan fick en dålig känsla i magen, berättar Ulla Sellgren, som är socialt ansvarig samordnare på utvecklingsenheten på Göteborgs stad.

När kollegan frågade kvinnan om kontaktpersonens beteende berättade hon om övergreppen. Mannen stängdes av från sitt arbete och händelserna polisanmäldes. Göteborgs stad gjorde även en Lex Sarah-anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ulla Sellgren står bakom den utredning som ligger till grund för anmälningen.

– Alla våra hyresgäster och brukare ska vara trygga och säkra i sina boenden. Så är det ju. Och det är min sak att utreda om vi på något sätt har brustit här, säger hon.

Tycker du att ni har brustit?

– I min utredning har jag bedömt enligt följande: Nej, ingenting i utredningen tyder på att enheten genom handling eller underlåtenhet att agera hade kunnat förebygga eller förutse att medarbetare medvetet skulle agera felaktigt, säger hon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Frågan om hur de ansvariga ska förhindra att något liknande händer igen hänvisar Ulla Sellgren till den ansvariga verksamhetschefen. Hon säger i sin tur att frågan är jättesvår att svara på.

– Tyvärr ser vi ju att det ibland finns individer som jobbar hos oss som har utbildning, som har en fast anställning, som har fått goda referenser från tidigare chefer och som har ett fläckfritt brottsregister från polisen – men som trots alla de här säkerhetsåtgärderna som vi kan ta till fortfarande inte håller sig inom de vanliga gränser som vi andra ser, säger hon. Verksamhetschefen säger att hon och hennes kollegor funderat mycket på olika förebyggande åtgärder. Chefen vill bland annat utreda möjligheten att begära ut utdrag ur belastningsregistret regelbundet, istället för att enbart göra det i samband med nyanställningar. Hon vill även att personalen får mer utbildning om bland annat våld i nära relationer.

– Vi får bli duktigare på att bli ännu mer vakna och uppmärksamma kring om någon medarbetare sticker ut på något sätt, säger hon.

Om det finns personer på boenden och anhöriga till dem som är oroliga för att det här skulle kunna hända – vad vill du säga till dem?

– Man vill ju bara verkligen beklaga det som har hänt. Era anhöriga, era släktingar ska vara trygga hos oss. Jag vill verkligen passa på att skicka med att majoriteten av våra anställda är väldigt professionella, väldigt fina i sitt bemötande, säger verksamhetschefen. Den åtalade kontaktpersonen nekar till anklagelserna om våldtäkt. Men enligt kommunens anmälan har han bett om ursäkt för att han ”inte kunde hålla fingrarna i styr”.

Mannen har avskedats. DN har sökt hans advokat, som inte vill uttala sig om ärendet. Den drabbade kvinnan har enligt kommunens utredning drabbats av ”ett omfattande psykiskt lidande och sömnsvårigheter” till följd av övergreppen.